Bespreken behandelwensen met uw huisarts
Het is belangrijk om te praten met uw dokter over uw wensen voor het einde van uw leven. Dit is geen makkelijk onderwerp, maar wel belangrijk. Zo weet uw dokter wat u wilt en welke zorg bij u past. Het is ook goed om met uw familie en vrienden te praten, zodat zij weten wat u wel of niet wilt.
De Patientenfederatie Nederland heeft een handleiding gemaakt om u te helpen: “Praat op tijd over je levenseinde”. U kunt deze handleiding vinden op internet: https://www.patientenfederatie.nl/extra/levenseinde.
Als u het niet op internet kunt vinden, kunt u iemand in uw omgeving om hulp vragen. Als dat ook niet lukt, kunt u een papieren versie bij uw huisarts krijgen.
Lees de informatie goed door voordat u met uw dokter praat. Zo kunt u alvast nadenken over wat u wilt bespreken. U mag iemand meenemen naar het gesprek, bijvoorbeeld uw partner, kinderen, familie of een goede vriend.
Een veelbesproken onderwerp met de dokter is euthanasie bij dementie. Mensen zeggen vaak: “Dokter, geef me maar een spuitje als ik naar het verpleeghuis moet, want dat wil ik niet”. Dit komt door ervaringen in de familie of vriendenkring. In hoofdstuk 5.3 van de handleiding staat goed uitgelegd wat wel en niet mag. Bespreek dit ook met uw dokter.
Na het gesprek krijgt u formulieren mee om in te vullen. U hoeft alleen die formulieren in te vullen die voor u belangrijk zijn. De formulieren zijn:
- Behandelverbod: Hierin kunt u aangeven wanneer u geen verdere levensverlengende behandeling meer wilt. Ook kunt u aangeven wie uw medische belangen mag behartigen als u dat zelf niet meer kunt.
- Behandelverbod bij dementie: Hierin kunt u aangeven wanneer u bij dementie geen levensverlengende behandeling meer wilt.
- Behandelverbod bij voltooid leven: Hierin kunt u aangeven wanneer u niet meer behandeld wilt worden omdat uw leven voltooid is.
- Niet reanimeren verklaring: Hierin kunt u aangeven dat u niet gereanimeerd wilt worden bij een hartstilstand.
- Euthanasieverklaring: Hierin kunt u uw wensen rondom euthanasie aangeven.
U mag ook uw eigen woorden gebruiken op de formulieren. Of u kunt zelf iets opschrijven en onze formulieren als voorbeeld gebruiken. Zorg ervoor dat het duidelijk is wat u wel of niet wilt en wanneer dat geldt.
De term ‘wilsverklaring’ in de handleiding betekent hetzelfde als onze formulieren voor ‘behandelverbod’. Dit kan verwarrend zijn. Onze formulieren zijn vormen van een wilsverklaring.
Link naar formulieren: Behandelverbod, niet reanimeren en euthanasieverklaring Eikstraat
Na het invullen, brengt u de formulieren terug naar de praktijk. Uw dokter controleert of ze goed zijn ingevuld en ondertekend. Soms zijn er meerdere gesprekken nodig om alles duidelijk te maken.
Wanneer alles afgerond is, worden de formulieren opgeslagen in uw medisch dossier. U krijgt een kopie mee naar huis.
U kunt uw wensen altijd veranderen, maar zorg dat uw dokter hiervan op de hoogte is!
TIP: Als u niet gereanimeerd wilt worden, kunt u een niet-reanimeren-penning dragen. Deze draagt u aan een ketting om uw hals. In geval van nood kunnen anderen meteen zien wat uw wens is. Deze penning is te koop bij de Patientenfederatie Nederland.